Innokas Medicalille EU-komission myöntämä hankerahoitus perifeerisen valtimosairauden kotihoitolaitteen tuotekehitykseen

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Innokas Medical on saanut Euroopan komissiolta hankerahoitusta lähes 700 000 euroa. Rahoitus on myönnetty Innokkaalle niin sanotusta Fast Track to Innovation -järjestelmästä, jolla pyritään nopeuttamaan innovatiivisten ideoiden saamista markkinoille.

 

Innokas Medical on mukana yhteishankkeessa, jossa kehitetään patentoitua, kustannustehokasta ja kliinisesti lupaavaa ratkaisua perifeerisen valtimosairauden kotihoitoon. Markkinat asettavat laitteelle suuren kysynnän, sillä tänä päivänä sairaus koskettaa globaalilla tasolla noin 202:ta miljoonaa ihmistä. Lisäksi väestön ikääntymisen ja diabeteksen rajun kasvun vuoksi sairaus lisääntyy 20 % vuositahtia. Yhteiskunnille sairaudesta aiheutuu vuosittain noin 210–380 miljardin dollarin kustannukset.

 

”On todella hienoa olla mukana tässä hankkeessa, sillä sen myötä saa kokea jälleen alalla työskentelyn merkityksellisyyden. Pääsemme kehittämään laitetta, jolla voidaan parantaa miljoonien ihmisten päivittäistä elämänlaatua. Lisäksi pystymme vaikuttamaan innovaatiolla terveydenhoidon kehittymiseen ympäri maailmaa”, Innokas Medicalin varatoimitusjohtaja Tommi Kaasalainen pohtii.

 

Perifeerinen valtimosairaus (PAD) aiheutuu rasvan kertymisestä valtimoiden sisäseinämiin, mikä heikentää verenkiertoa ja lihasten sekä ihon paikallista ravinnonsaantia. Nyt kehitettävällä laitteella lisätään sairaudesta kärsivien potilaiden raajojen verenkiertoa, ja sitä kautta nopeutetaan kroonisten haavaumien paranemista sekä ehkäistään ihokuolioita ja raajojen amputaatioita. Laite on tarkoitettu kotihoitoon, ja se on non-invasiivinen. Tuotekehitysprojektin valmistuttua Innokas valmistautuu myös laitteen massavalmistukseen.

 

Yhteistyötä yli rajojen

 

Yhteishanketta toteutetaan yli maan rajojen; hankkeen muut osapuolet tulevat Norjasta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Tuotteen omistaa Otivio AS, joka on norjalainen, ydinosaamisensa raajojen ääreisverenkierron teknologioihin keskittänyt yritys. Innokas ja Otivio allekirjoittivat yhteistyösopimuksen tuotteen kehitykseen ja massavalmistukseen liittyen kesäkuussa. Innokkaan ja Otivion saattoi puolestaan yhteen ruotsalainen suunnittelutoimisto Hotswap, jonka kanssa Innokas solmi strategisen kumppanuussopimuksen jo vuonna 2014. Innokkaan ja Otivion välinen sopimus voidaankin nähdä konkreettisena tuloksena Innokkaan ja Hotswapin välisestä yhteistyöstä. Itse hankkeessa Hotswap toimii Otivion alihankkijana. Lisäksi hankkeessa on mukana kaksi brittiläistä yliopistoa.

 

”Olemme todella tyytyväisiä myönteiseen rahoituspäätökseen ja tämän tärkeän projektin toteuttamiseksi luotuun konsortioon. Tarkoin valittujen yhteistyökumppaneiden yhteenliittymällä pystymme parantamaan tuotekehitystyön tuloksena syntyviä laiteratkaisuja saamalla mukaan entistä laajempaa asiantuntemusta. Yhteistyömme on sujunut erittäin hyvässä hengessä, ja uskon näin olevan jatkossakin”, Otivion toimitusjohtaja Anders Mollat kommentoi.

 

Koko hanke sai EU-tukea yhteensä reilut kaksi miljoonaa euroa. Kaasalainen uskoo, että erityisesti Innokkaan kyvykkyys kehittää ja valmistaa laitteita globaaleille markkinoille ideasta aina markkinahyväksyntöihin ja massavalmistukseen saakka vaikutti merkittävästi myönteiseen rahoituspäätökseen.

 

”Uskon, että Innokkaan yhdistelmä tuotekehitys- ja valmistuskyvykkyyksistä on vakuuttanut asiakkaidemme lisäksi myös rahoituksesta päättäneet tahot. Tiedämme, mitä kaikkea terveysteknologiainnovaatio ideasta valmiiksi tuotteeksi regulaatioineen ja myyntilupineen vaatii. Loistavana esimerkkinä tästä toimii GE Healthcarelle kehittämämme VC150 potilasvalvontamonitori, jota valmistamme tänä päivänä. Tuotekehityksen ja valmistuksen lisäksi Innokas hankki laitteelle myös vaaditut viranomaishyväksynnät ja myyntiluvat. Työskenneltyämme monitoriprojektin parissa kehittyi tiimille sellaista uutta osaamista, josta on nyt hyötyä myös muille asiakkaillemme, ja jota kilpailijoillamme ei ole tarjota”, Kaasalainen kertaa.

 

Otivion kanssa allekirjoitettu sopimus on jälleen konkreettinen askel kohti Innokkaan vahvempaa asemaa Skandinaviassa. Otivion myötä Innokkaalla on skandinavisia asiakkaita kotimaa Suomen ja Ruotsin lisäksi nyt myös Norjassa.

 

 

Picture of Elina Ihme
Kirjoittaja Elina Ihme
Head of Marketing and Communications
News