Kuinka saavutetaan sujuva tuotannon siirto tehtaasta toiseen?

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Tuotannon siirtäminen tehtaasta toiseen on monimutkainen prosessi, jossa huolellinen suunnittelu ja toteutus on kaikki kaikessa. Uuden, osaavan valmistuskumppanin odotetaan pystyvän varmistamaan, että siirto sujuu mahdollisimman kitkattomasti silloinkin, kun tuotteeseen on tulossa muutoksia. Tässä artikkelissa asiantuntijamme käyvät läpi yleisimpiä haasteita, joita tuotannon siirrossa kohdataan, miten ne ratkaistaan, sekä miten varmistetaan tuotannon laatu ja tehokkuus siirron aikana.

 

Mitkä ovat yleisimmät haasteet ja ratkaisut tuotannon siirrossa?

 

“Puutteelliset tuotedokumentit, aiemmat tuotannon ongelmat ja kommunikaatiohaasteet ovat yleisimpiä tuotannon siirron sudenkuoppia”, huomauttaa projektipäällikkö Pasi Komulainen. Selkeät tuotedokumentit ovat avainasemassa, jotta niiden viimeistely ei vaadi lisäpanoksia projektissa. Uuden kumppanin tuotekehitys tukee tarvittaessa, jos tuotannonsiirtoasiakkaalla ei ole vaadittua osaamista käytettävissä. Aiemmat tuotannon ongelmat ovat hyödyllistä tuoda esiin ja ratkaista uuden kumppanin tuotantovaatimukset huomioiden.

 

"Usein tuotannon siirtoon toiselta valmistajalta on syynä muutkin seikat kuin valmistuskustannus", sanoo NPI projektipäällikkö Satu Sarpola. "Näitä voivat olla kommunikaatiohaasteet, muutosjoustavuus, tuen tarjonta (esim. R&D), regulaatio- ja laatuosaaminen sekä maantieteelliset seikat." Näiden haasteiden ratkaisemiseksi uudelta valmistuskumppanilta vaaditaan kykyä ymmärtää asiakkaan yksilölliset haasteet  ja pystyä tarjoamaan joustavia ja tehokkaita ratkaisuja.

 

Kuinka varmistetaan laatu ja tehokkuus tuotannon siirron aikana?

 

Kumppanin laatuajattelu lähtee yksilön vastuusta. Esimerkiksi Innokkaalla kaikki ovat lähtökohtaisesti vastuullisia laadusta. Lisäksi talon sisäisen laatu- ja regulaatiotiimin tuella on suuri merkitys. Jokaisesta tuotannonsiirron valmistussarjasta luodaan tuotannollisuuspalaute (DfX-report), johon kirjataan rehellisesti paitsi asiakkaan design-peräiset haasteet, niin myös kumppanin omat virheet, jotta tekemistä voidaan kehittää jatkuvasti.

 

Innokkaalla läpinäkyvyyden takaamiseksi työ kirjataan ja perustellaan ERP-järjestelmään, ja asiakas saa kuukausittain hyväksyttäväksi tuntilistat. Projektien aikana korostetaan jalostavaan tekemistä. Projektit ovat aikataulutettu viikkotasolla ja kaikkein hektisimmät vaiheet päivätasolla, ja aikataulua katselmoidaan yhdessä asiakkaan ja tuotannonsiirtotiimin kanssa viikkopalavereissa. Myös muut tuotannonsiirron tilanteet ja avoimet kysymykset on hyvä käydä läpi. Esimerkiksi Innokkaalla päivittäisessä viestinnässä asiakkaan ja tiimin välillä käytetään Teams-alustaa, jolloin kaikki pääsevät halutessaan osallistumaan ja kommentoimaan keskusteluja reaaliajassa.

 

Mitä logistisia ja aikataulullisia ongelmia voi esiintyä?

 

Logistisia, toimituksiin liittyviä ongelmia ei juuri esiinny, kun kumppanilla on luotettavat ja hyväksi todetut kuriirit. Projektin aikatauluhaasteet liittyvät usein komponenttien ja materiaalien saatavuuteen sekä toimitusaikojen vaihteluihin, jotka voivat aiheuttaa muutoksia aikataulutukseen. Komponentti- ja materiaalisaatavuuksien ongelmina ovat valmistuksen kapasiteetin rajallisuus suhteessa kysyntään. Kun komponenteista ja materiaaleista on puutetta markkinoilla, niin toimitusajat pitenevät ja valmistajat ja toimittajat voivat päätyä priorisoimaan toimituksia omilla kriteereillään.  Samoin aikatauluhaasteena voi olla materiaalihankintojen tehokas läpivienti. Ensimmäisessä vaiheessa määritellään ostettavat komponentit ja materiaalit tarkkaan, eli jos tuotteen osaluettelot ovat riittävän kypsät niin voi olettaa, että ensimmäinen hankinta etenee tehokkaasti.

 

Osaava valmistuskumppani antaa hyvät eväät tuotannon siirrossa onnistumiselle

 

Valmistuskumppanin joustavuus ja osaaminen ovat tuotannon siirron onnistumisen keskiössä. Taustat lääkinnällisten laitteiden valmistajana ovat tuoneet Innokkaalle vaatimuksenmukaiset prosessit, jotka takaavat huolellisesti dokumentoidun ja systemaattisen ja asiakasta palvelevan tuotannon siirron. Asiakkaan ei tarvitse jännittää auditoinneissa vaadittavia todisteita tai että valmistetaanko tuote vaatimuksenmukaisesti toistettavalla tavalla. Laatu pysyy samana läpi elinkaaren. Elinkaaren päättyessä tuotannon alasajo on myös hallittua ja tehokasta, samoin tuotantopaikan vaihdos on tarvittaessa helppoa toteuttaa vaatimuksenmukaisten dokumenttien avulla.

 

Periaatteena meillä on, että oppiminen ei lopu koskaan; kehitettävää löytyy aina. Käytettävistä prosesseista huolimatta edes samalta asiakkaalta tulevat projektit eivät välttämättä ole lainkaan samankaltaisia. Tarkastelemme kriittisesti omaa tekemistämme ja etsimme kehitettävää ja tehostettavaa koko ajan. Muutokset prosesseihin käydään yhdessä kaikkien asiaan liittyvien ihmisten kanssa läpi, ja aina ennen prosessin muutosta laatuosasto varmistaa vaatimuksenmukaisuuden. Ota meihin yhteyttä, jos mieleesi tuli kysyttävää tuotannon siirrosta tehtaiden välillä!

 

Contact us

 

Haastateltavat

satu_sarpola_sq

Satu Sarpola

NPI projektipäällikkö

satu.sarpola@innokas.eu 

Pasi-Komulainen_sq

Pasi Komulainen

Projektipäällikkö

pasi.komulainen@innokas.eu