Innokas Medical mukana yhteishankkeessa uudenlaisen kardiologisen kuvantamismenetelmän kehittämiseksi

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Yhteishankkeen toteuttamiseksi luotu konsortio on saanut miljoonien eurojen rahoituksen Tekesin Challenge Finland –kilpailussa. Projekti toteutetaan yhteistyössä eri tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa, ja sitä johtaa Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö.

 

Innokas Medical on mukana yhteishankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää sydämen verisuonten tutkimiseen soveltuva kardiologinen kuvantamismenetelmä. Uutta menetelmää kehitetään hyödyntämällä uusimpia röntgenkuvantamistekniikoita ja matemaattisia kuvanlaskenta-algoritmeja. Uudella kuvantamismenetelmällä visualisoidaan sepelvaltimoiden kunto ja paljastetaan mahdollinen piilevä sepelvaltimotauti ennen kohtalokasta sydäninfarktia.

 

”Sepelvaltimotauti on edelleen yksi merkittävimmistä kansansairauksistamme. Arviolta puolet sydänkohtauksista ilmaantuu aiemmin oireettomille ihmisille, ja lähes puolet menehtyy ensimmäiseen sydäninfarktiinsa. Tällä hetkellä perusterveydenhuollossa ei ole kuitenkaan tarjolla kustannustehokasta ja luotettavaa tapaa todentaa sydämen sepelvaltimoiden kuntoa, jotta ennaltaehkäisevät ja tarvittavat hoitotoimenpiteet voitaisiin käynnistää riittävän aikaisessa vaiheessa”, kertoo Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikön professori Miika Nieminen hankkeen taustoista.

 

”Tämän hankkeen tarkoituksena on nyt kehittää uudentyyppinen kuvantamismenetelmä, joka on suunniteltu sydänkuvantamisen tarpeista lähtien. Menetelmällä halutaan mahdollistaa vaihtoehtoisia kustannustehokkaampia tutkimusmenetelmiä, ja hoitotoimenpiteiden käynnistäminen riittävän aikaisessa vaiheessa”, Nieminen jatkaa.

 

Projekti toteutetaan yhteistyössä eri tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa, ja sitä johtaa Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö professori Niemisen johdolla. Innokas Medicalin lisäksi hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitos, Oulun ammattikorkeakoulu, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä kourallinen muita terveysteknologian toimialalla toimivia yrityksiä.

 

”On todella hienoa, että Innokas on päässyt mukaan tähän yhteishankkeeseen, jossa pääsemme hyödyntämään aikaisempaa kokemustamme sekä osaamistamme kuvantamislaitteiden tuotekehitykseen liittyen. Konsortion monitieteellisyys ja kattava teknologiaosaaminen takaavat parhaan mahdollisen työryhmän täysin uudentyyppisen kuvantamismenetelmän kehitystyölle, jonka kautta pystymme yhdessä vaikuttamaan terveydenhuollon kehittymiseen ympäri maailmaa. Hankkeen myötä saa jälleen kokea alalla työskentelyn merkityksellisyyden”, pohtii Innokas Medicalin asiakkuusjohtaja Mikko Kangas, joka edustaa Innokasta hankkeen ohjausryhmässä.

 

Yhteistyökonsortio sai yhteensä miljoonien eurojen rahoituksen Tekesin Challenge Finland –kilpailussa. Kilpailussa haetaan kaupallistettavia ratkaisuja merkittäviin ongelmiin yhdistämällä suomalaista huippututkimusta ja yritysten tutkimus- ja kehittämistyötä, ja sillä pyritään vauhdittamaan uusien suomalaisten vientituotteiden ja palvelujen löytämistä.

 

Lisätietoja asiasta:

Mikko Kangas, asiakkuusjohtaja, Innokas Medical, +358445623123

Tiina Ihme, projektipäällikkö, Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö, puh. +358504677619

Picture of Elina Ihme
Kirjoittaja Elina Ihme
Head of Marketing and Communications
News