Tulevaisuuden terveysteknologiatuotteet syntyvät ketterästi tiiviillä yhteistyöllä – Innokkaan suunnittelutoimistosta MedTech Design Studio

  • Home /
  • Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas /
  • Tulevaisuuden terveysteknologiatuotteet syntyvät ketterästi tiiviillä yhteistyöllä – Innokkaan suunnittelutoimistosta MedTech Design Studio

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Innokas Medicalin strategia uudistettiin viime vuoden aikana uuden vision saavuttamiseksi, sekä vastaamaan organisaation kehittämistarpeisiin ja markkinoiden muutoksiin. Osana yrityksen strategista kehitystyötä Innokas lähti edelleenkehittämään sekä uudistamaan myös tuotekehitysfunktiotaan. Kehitystyön tuloksena yritys on nyt lanseerannut Innokkaan MedTech Design Studion, jonka toiminta perustuu co-creation ajattelumalliin: tulevaisuuden terveysteknologiatuotteet syntyvät ketterästi tiiviillä yhteistyöllä.

 

”Uusi visiomme on saavuttaa johtava medical-alan co-creation kumppanin asema vuoteen 2020 mennessä. Saavuttaaksemme sekä uuden visiomme että kasvutavoitteemme, käynnistimme viime vuonna toimintatapojemme ja prosessiemme kehitystoimenpiteet”, kertoo Jenni Tuulos, joka johtaa Innokkaan MedTech Design Studiota.

 

”Yksi iso osa tätä kehitystyötä on ollut nyt lanseerattu Innokkaan MedTech Design Studio. Uuden liiketoimintakonseptin avulla pyrimme vastaamaan alati monimutkaistuvaan toimintaympäristöön varmistaen samalla ketteryyden medical-laitteiden tuotekehityksessä”, hän jatkaa.

 

Alati monimutkaistuvalla toimintaympäristöllä Tuulos tarkoittaa sekä jatkuvasti kehittyvää laatu- ja regulaatiokentää että eri taustavaikuttajista johtuvaa kompleksisuutta.

 

”Muun muassa digitalisaatio, eri teknologioiden nopea kehittymistahti, ohjelmistojen jatkuva lisääntyminen myös lääkintälaitteissa sekä langattomuuden ja sitä kautta mobiliteetin lisääntyminen nähdään merkittävinä kompleksisuuden kasvattajina. Lisäksi käyttäjien turvallisuus ja käyttäjäkokemuksen merkitys ovat entistä enemmän keskiössä”, Tuulos pohtii ja jatkaa:

 

”Tämä kaikki luo aivan uudenlaisia haasteita lääkintälaitteiden suunnittelijoille, sillä yritysten tulee tuntea ja hallita huomattava määrä eri teknologioita ja alustoja jo varsin varhaisessa ideavaiheessa toimivan kokonaisuuden rakentamiseksi. Kompleksisuus ja regulaatiot tekevätkin lääkintälaitteiden tuotekehityksestä yksin toteutettuna hidasta ja kallista. Käsillämme on kokonaisuudessaan hyvin monimutkainen yhtälö.”

 

Käytännössä puhutaan yhtälöstä, jota ei voi sivuttaa: muutokset pakottavat terveysteknologia-alan yritykset uusimaan ajattelumallejaan ja työskentelytapojaan pärjätäkseen kilpailussa.

 

Päivitetty tuotekehitysmalli tuo mukanaan ketteryyttä

 

Innokkaan ratkaisu monimutkaistuvaan toimintaympäristöön on nyt lanseerattu MedTech Design Studio, joka tarjoaa strategisia kumppanuussuhteita tulevaisuuden terveysteknologiatuotteiden kehittämiseksi. Yhdessä tekemisellä, eli co-creationilla, kaikki osapuolet saavat kilpailuetua, kun asiantuntijat eri kompetenssi- ja osaamisalueilta tuodaan yhteen uusien innovaatioiden kehittämiseksi.

 

Co-creationin lisäksi Innokkaan MedTech Design Studio haluaa panostaa ketteryyteen. Innokkaan mukaan ketterä tuotekehitys on mahdollista alan raskaasta regulaatiosta ja monimutkaistuvasta toimintaympäristöstä huolimatta.

 

”Lähdimme pohtimaan, millainen lääkintälaitteiden tuotekehitysmallin pitäisi olla, että se palvelisi samanaikaisesti sekä tiukasti reguloitua toimintaympäristöä että ketterää tuotekehitystä. Tarve tähän syntyi sekä omista kokemuksistamme että keskusteluista asiakkaidemme kanssa - paineet saada laadukkaita tuotteita nopeasti markkinoille on kaikille yhteinen. Co-creation on yksi ratkaisu tähän, mutta sen lisäksi lähdimme soveltamaan yleisesti tunnettuja tuotekehityksen metodologioita – suunnitteluajattelua (design thinking), lean startup -menetelmiä (lean startup) ja ketteryyttä (agile) – medical-ympäristöön”, Tuulos kertoo.

 MedTech Design Studio_graafi_final JPG

Design Thinking, Lean Start-Up ja Agile medical-laitteiden tuotekehityksessä

 

Ajatustyön lopputulemana syntyi uudenlainen tuotekehitysmalli,  jonka pohjalta Innokkaan MedTech Design Studion kehitysprojektit alkavat pyöriä. Malli osoittaa, että edellä mainitut, tyypillisesti kevyemmin reguloidussa ympäristössä sovellettavat menetelmät toimivat loistavasti myös lääkintälaitteiden tuotekehityksessä. Toimialojen väliset erot on kuitenkin otettava huomioon.

 

”Tuotekehitysmallia luodessa mukaan oli sovellettava niin terveysteknologia-alan vaatimustenhallinta, kuin myös potilasturvallisuus ja riskienhallinta. Nämä määrittävät lääkintälaitteiden suunnittelua heti idevaiheesta alkaen kasvavalla intensiteetillä”, kertoo mallin rakentumisen taustoista Innokkaan MedTech Design Studion metodeista ja konsepteista vastaava Pauli Innamaa.

 

Ideavaiheen merkitys ja tärkeys onkin yksi painopistealue, johon Innokas haluaa lääkintälaitteita kehittävien yritysten kiinnittävän entistä enemmän huomiota; ideavaiheen valinnoilla ja asiantuntevalla otteella voidaan vaikuttaa merkittävästi tuotekehitysprojektin ketterään läpimenoaikaan.

 

”Tuotteen koko elinkaaren aikainen regulaatio on tunnistettava ja ymmärrettävä jo esisuunnitteluvaiheessa. Tämän lisäksi myös teknologiat täytyy huomioida monipuolisesti heti tuotekehitysprojektin alussa, koska esimerkiksi laitteen käyttötarkoitus ja tuoteluokka vaikuttavat siihen, millaisia lakeja ja asetuksia suunnitteluprojektissa tulee noudattaa ja millaisen dokumentaation viranomaiset tuotteesta vaativat. Jälkeenpäin tehdyt uudelleensuunnittelukierrokset ja dokumentoinnit nostavat projektin kustannuksia ja viivästyttävät luonnollisesti tuotteen markkinoille lanseerausta”, Innamaa täsmentää.

 

Myös prototyyppivaiheen merkitys korostuu ketterässä tuotekehityksessä; kun konseptin toteutettavuus, käyttäjäkokemus ja teknologiavalinnat tulee testattua toimiviksi jo tuotekehitysvaiheessa, projektien läpimenoajat nopeutuvat.

 

”Prototyypit ja MVP:t (Minimum Viable Products) takaavat sen, että uuden tuotteen valmistettavuus ja käytettävyys pystytään varmistamaan jo varhaisessa kehitysvaiheessa”, Innamaa pohtii.

 

Laaja kompetenssikirjo kilpailuetuna

 

Uuden tuotekehitysmallin myötä Innokas lähti myös kirkastamaan MedTech Design Studionsa palvelutarjoomaa, joka pohjautuu tuotekehitysprosessin eri vaiheisiin kohdennettuihin palvelupaketteihin. Ideavaiheessa Innokas keskittyy konsultoimaan tuotekonseptoinnissa sekä regulaatioiden ja riskienhallintavaatimusten määrittelyssä; prototyyppivaiheessa varmistetaan konseptin toimivuus ensimmäisillä prototyypeillä sekä huolellisella vaatimusten määrittelyvaiheella; suunnittelu- ja kehitysvaihe koostuu puolestaan tuotesuunnittelun varsinaisesta toteutuksesta sekä tuotantoonsiirrosta.

 

design-thinking1

Innokkaan MedTech Design Studion palvelupaketit.

 

”Meiltä löytyy nyt entistä selkeämmin ja joustavammin palvelut erilaisiin ulkoistustarpeisiin. Voimme toimia asiakkaidemme  strategisena kumppanina joko yksittäisissä tuotekehitysprosessin vaiheissa tai vaikka läpi koko tuotekehitysprosessin”, Tuulos pohtii.

 

Hän uskoo tehdyn uudistustyön luovan selkeää lisäarvoa Innokkaan suunnittelupalveluiden asiakkaille.

 

”Innokkaan MedTech Design Studiossa työskentelee tänä päivänä yli 60 ammattilaista esimerkiksi projektijohtamisen, ohjelmistokehityksen ja –testauksen, elektroniikka- ja mekaniikkasuunnittelun, käytettävyyden, laadunhallinnan ja testerisuunnittelun parissa. Kehittämällä tuotteen Innokkaan MedTech Design Studiossa yhdessä Innokkaan osaajien kanssa, asiakas saa niin kutsutusti pääsyn todella laajaan kompetenssitarjontaan sekä ketterään tuotekehitysympäristöön”, Tuulos kertoo ja tähdentää:

 

”Ainutlaatuisuutemme piilee kuitenkin kokonaispalvelutarjoomassamme, joka MedTech Design Studion palveluiden lisäksi sisältää monipuoliset valmistus- ja elinkaarenhallintapalvelut sekä vahvan kokemuksemme ja asiantuntemuksemme laatu- ja regulaatioasioissa. Konseptimme on ylivertainen yrityksille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista co-creation kumppania tuotteen koko elinkaaren ajaksi”, hän päättää.

 

Picture of Elina Ihme
Kirjoittaja Elina Ihme
Head of Marketing and Communications
News