Suomalainen terveysteknologian vienti jatkoi kasvuaan haastavasta koronavuodesta huolimatta

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Healthtech Finlandin keväällä julkaiseman vientiraportin tuloksista selviää, että suomalaisen terveysteknologian tuoteviennin vuotuinen arvo nousi jälleen uuteen ennätykseensä vuonna 2020.

 

Terveysteknologia on yksi merkittävimmistä korkean teknologian vientialoista Suomessa. Haastavasta koronavuodesta huolimatta suomalaisen terveysteknologian kokonaisvienti ylsi jälleen vuonna 2020 uuteen ennätykseensä: 2,43 miljardiin euroon. Kasvua kertyi edelliseen vuoteen verrattuna maltillisesti 0,5 prosentin verran.

 

”Aikaisempien vuosien kovaan kasvuvauhtiin verraten voidaan sanoa, että korona näkyy viime vuoden luvuissa varsin maltillisena kasvun kokonaismääränä. Yksittäisten segmenttien sisällä kasvu on kuitenkin ollut osin voimakastakin. Terveysteknologia on tuonut reilun 20 vuoden aikana Suomen ulkomaankauppaan jo lähes 14 miljardin euron ylijäämän, minkä avulla Suomeen on luotu muun muassa runsaasti uusia työpaikkoja”, kommentoi Healthtech Finlandin toimitujohtaja Saara Hassinen.

 

Haastava koronavuosi näkyi viime vuonna erityisesti lääkinnällisten laitteiden viennissä, kun se laski 10,3 prosentin verran 1,52 miljardiin euroon. Tilannetta paikkasi kuitenkin odotetusti In Vitro -diagnostiikan vienti, joka kasvoi reilut 27 prosenttia 0,83 miljardiin euroon, sisältäen sekä laitteet että reagenssit. Maittain tarkasteltuna Yhdysvallat on edelleen ylivoimaisesti suurin suomalaisen terveysteknologian tuoja, mutta Euroopan merkitys on selvässä kasvussa.

 

”Viime vuoden aikana terveysteknologian vienti Eurooppaan kasvoi 871 miljoonasta eurosta jopa 1028 miljoonaan euroon. Prosenteissa mitattuna Euroopan osuus viennistä on nyt noin 42 prosenttia. Suurimpia eurooppalaisia tuojamaita ovat muun muassa Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Ruotsi ja Venäjä”, Hassinen kertoo.

 

Koko alan kasvu on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Vaikka Suomessa valmistetuista terveysteknologia-alan tuotteista suurin osa päätyy vientiin, on yrityksillä silti edelleen halu ja tarve kehittää ratkaisujaan Suomessa.

 

Lisätietoja tuoreista vientitilastoista:

Saara Hassinen, toimitusjohtaja, Healthtech Finland

+358405311661 | saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi

 

Lähde: Healthtech Finland

Picture of Elina Ihme
Kirjoittaja Elina Ihme
Head of Marketing and Communications
News