Olfactomics Oy sai Euroopan unionilta mittavan jatkorahoituksen syövän tunnistavan älyveitsen kaupallistamiseen

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Olfactomics Oy, jonka kanssa Innokas Medical aloitti yhteistyön vuonna 2018, on tamperelainen syöpäkudoksen tunnistavaa älyveistä kehittävä startup-yritys. Älyveitsen toiminta perustuu sähköveitsen tuottamaa savua analysoivaan keinonenään. Teknologialla on suuri potentiaali myös leikkaussalien ulkopuolella.

 

Tamperelainen startup-yritys Olfactomics on menestynyt Euroopan unionin Horisontti 2020 -rahoitusohjelmassa. Alkuvuodesta 2018 yritys sai ohjelman SME1-rahoituksen ja vuodenvaihteessa sille myönnettiin usean miljoonan euron SME2-rahoitus. Erittäin kovatasoisissa ohjelmissa rahoitus myönnetään vain noin 5%:lle hakijoista. Olfactomics menestyi ohjelmassa vuoden sisällä jopa kahdesti - molemmissa vaiheissa heti ensiyrittämällä yhteistyössä suomalaisen Innovation Managerin kanssa.

 

“Menestyminen Horisontti 2020 ohjelmassa tuo meille paitsi taloudellista vipuvartta, myös vahvan validaation. Meitä on arvioitu useiden riippumattomien asiantuntijoiden toimesta sekä kirjallisesti että Brysselissä järjestetyssä pitchaus-sessiossa”, kertoo Olfactomics Oy:n toimitusjohtaja Antti Roine.

 

Syövän haistamista ionimobiliteettispektrometriaan perustuvalla keinonenällä on tutkittu Tampereen yliopistossa jo pitkään. Tutkijat ovat osoittaneet sen havaitsevan muun muassa eturauhas-, haima- ja munasarjasyövän kuin myös erilaisia bakteereita. Älyveitsi syntyi, kun menetelmää sovellettiin syöpäleikkauksissa käytetyn sähköveitsen tuottaman savun “haisteluun”. Tulokset olivat lupaavia ja tähän mennessä teknologian on osoitettu soveltuvan rintasyövän tunnistukseen. Myös muissa syövissä on saatu positiivisia tuloksia.

 

“Muihin tutkimiimme sovelluksiin verraten kehittämässämme kirurgisessa sovelluksessa eroavaisuutena on se, että sille on olemassa selkeä tarve, johon ei yksinkertaisesti ole saatavilla mielekästä ratkaisua. Ymmärsimme, että tässä piilee valtava potentiaali, joka on myös mahdollista saavuttaa”, Roine jatkaa.

 

Olfactomics Oy perustettiin tutkijoiden toimesta tuomaan tämä lupaava teknologia kaikkien ulottuville. Vaativaan kirurgiseen sovellukseen ei ollut saatavilla valmista ratkaisua, joten yrittäjät päättivät rakentaa sen itse yhteistyössä suomalaisen Innokas Medicalin kanssa. Myös Innokas Medicalin suunnittelupalveluliiketoiminnan johtaja Jenni Tuulos tiimeineen uskoo vahvasti Olfactomicsin kehittämän ratkaisun potentiaaliin.

 

”Koemme, että Olfactomics on yksi lupaavimmista suomalaislähtöisistä terveysteknologia-alan startup-yrityksistä tänä päivänä. Heillä on teknologisesti uudentyyppinen tulokulma, vahva perustajatiimi sekä riittävä tekninen ja kliininen pohjatyö taustalla”, Tuulos pohtii ja jatkaa:

 

”Olemme myös todella hyvillämme siitä, että olemme saaneet olla Olfactomicsin co-creation kumppanina tässä kehityshankkeessa jo aivan projektin alkumetreiltä lähtien. Se kertoo asiakkaamme luottamuksesta Design Studiomme palveluita kohtaan. Voimme olla ylpeitä kehittäessämme yhteistyössä markkinoille puhtaasti suomalaiseen terveysteknologian tuotekehitysosaamiseen pohjautuvaa innovaatiota.”

 

Uusi keinonenä toimii älyveitsen ytimessä, mutta teknologiaa ja osaamista tarjotaan myös tutkijoille sekä muille yrityksille, jotka voivat hyödyntää huipputekniikkaa omalla toimialallaan. Lupaavia sovelluskohteita ovat mm. infektiodiagnostiikka, ilmanlaadun ja prosessinvalvonta sekä turvallisuussovellukset.

 

“Olemme käyttäneet kaikkia vapaasti markkinoilla olevia laitteita ja tunnemme niiden vahvuudet sekä puutteet. Mielestämme sekin kertoo jo paljon, että päädyimme lopulta itse rakentamaan täysin uudenlaisen laitteen - koska sellaista ei yksinkertaisesti ole vielä saatavilla”, kommentoi Olfactomicsin hallituksen puheenjohtaja Niku Oksala, joka johtaa keinonenän lääketieteellisiä sovelluksia tutkivaa ryhmää Tampereen yliopistossa.

 

Rahoituksen myötä Olfactomics kiihdyttää kehitystyötään tavoitteenaan tuoda älyveitsi markkinoille 2020-luvun alkupuolella. Olfactomicsin tavoitteena on käynnistää vuoden 2019 aikana sijoittajakumppaneiden haku yhtiön seuraavaa rahoituskierrosta varten, jolla varmistetaan älyveitsen saattaminen kansainvälisille markkinoille.

 

Lisätietoja yrityksestä ja heidän innovaatiostaan:

www.olfactomics.com

Lisätietoja aiheesta:
Antti Roine, Toimitusjohtaja, Olfactomics Oy: +358 408410698 / antti.roine@olfactomics.fi

Lähde:

Olfactomics

Picture of Elina Ihme
Kirjoittaja Elina Ihme
Head of Marketing and Communications
News