Vuonna 2022 Teknologiateollisuus haastoi yritykset palkkaamaan osaajia kansainvälisten opiskelijoiden joukosta. Kampanjan tarkoituksena oli antaa opiskelijoille kokemusta suomalaisesta työelämästä, sillä vaikka 20 000 kansainvälistä opiskelijaa opiskelee Suomessa vuosittain, monelle heistä kokemus suomalaisesta työelämästä jää vähäiseksi, ja osaaminen valuu ulkomaille. Samaan aikaan yrityksissä on osaajapula. Lievittääkseen molempia ongelmia, Teknologiateollisuus on madaltanut kynnystä kansainvälisen osaajan palkkaamiseen ja kehottanut yrityksiä haastamaan toisiaan.
Innokas päätti ottaa osaa haasteeseen, ja tahtoisimmekin nyt esitellä yhden uusista kansainvälisistä osaajistamme. Kysyimme häneltä ajatuksia opiskelusta ja työskentelystä Suomessa.
Alun perin Biolääketieteen tekniikkaa opiskelevana vaihto-oppilaana Tšekistä Suomeen tullut Ondra työskentelee Innokkaalla ohjelmistoinsinöörinä ja hän liittyi joukkoomme vuoden 2022 marraskuussa. Vaikka olosuhteet loivat haasteita Ondran vaihdolle, niin hän ei antanut ongelmien keskeyttää kokemusta.
”Vaihdon oli alun perin tarkoitus kestää kolme kuukautta muun muassa koronan tuoman epävarmuuden vuoksi. Olosuhteet myös rajoittivat vaihtokokemustani hieman noiden kolmen kuukauden ajalta, mutta olin silti niin vakuuttunut valinnastani, että päätin jatkaa vaihtoa vielä vuodeksi. Rahoitin osan vaihdosta itsenäisesti, jotta saisin luvan jatkaa sitä, vaikka prosessi oli stressaava. Olin kuitenkin valmis siihen, sillä tahdoin todella jäädä pidemmäksi aikaa”
Ondra kertoo, että hän tunsi olonsa kotoisaksi jo kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Siksi hän päätti toukokuussa 2022, että hän jäisi vieläkin pidemmäksi aikaa, ainakin kahdeksi vuodeksi. Samalla hän alkoi etsiä työpaikkaa Suomesta.
”Työnhaku ei tuottanut aluksi kovin paljon tulosta. Tein samalla ensimmäistä vuotta Biolääketieteen tekniikan tohtorintutkinnosta, mutta halusin ensisijaisesti päästä töihin. Tahdoin vaihteeksi koittaa työskennellä akateemisen ympäristön ulkopuolella.”
Loppukesästä hän sai yllättäen LinkedIn-viestin, jossa häntä pyydettiin työhaastatteluun Innokkaalle. Ondra nauraa kertoessaan, että oli yllättynyt yhteydenotosta, sillä hänen mielestään hänen LinkedIn-profiilinsa oli siihen aikaan hyvin mitäänsanomaton.
”Minulla oli siellä vain ne jutut jotka täytyi olla, joten en odottanut lähestymisiä. Suostuin tietenkin haastateltavaksi, ja kaikki meni hyvin”, Ondra kertoo. Aloittaminen kuitenkin viivästyi käytännönasioiden hoitamisen takia. Esimerkiksi Suomessa toimivan pankin tarjoama pankkitili on suositeltavaa hankkia hyvissä ajoin työnhaun aikana. Teknologiateollisuuden kampanja sekä muut samankaltaiset kampanjat tarjoavat käytännön vinkkejä, kuinka muun muassa tällaiset seikat voidaan hoitaa.
Vaikka Ondra ei olekaan työskennellyt Innokkaalla kauaa, niin hän näkee jo nyt selkeitä erityispiirteitä työkulttuurissa kotimaahansa verrattuna.
”Tunnen tiettyä yhteisöllisyyttä tässä työkulttuurissa. Yritämme yhdessä tavoittaa saman lopputuloksen, enkä ole kohdannut ainuttakaan tapausta, jossa ihmiset menevät omiin suuntiinsa projektin kanssa. Yhteinen tavoite on aina prioriteettimme. Ihmiset ovat myös todella avoimia palautteelle, ja kaikki haluavat kehittyä paremmiksi työssään, mikä puhuttelee omia ihanteitani. Suomalaiset ovat vielä todella vaatimattomia englannin kielen taidoistaan. Melkein kaikki osaavat englantia, vaikka väittäisivätkin, etteivät osaa. Yritän oppia suomea, joten joskus joudun yllättäen vaihtamaan keskustelukieleksi suomen, vaikka minä ja keskustelukumppanini osaamme molemmat englantia”, Ondra nauraa.
Työkulttuurissa läsnä oleva ystävällisyys ja anteliaisuus on myös hämmästyttänyt Ondran. Hän kertoo huvittuneena tarinan, jossa hän tarjoutui auttamaan sähköisen lomakkeen korjaamisessa opiskeluaikanaan.
”Kun olin valmis, niin yllätyksekseni lomakkeita tekevän yrityksen toimitusjohtaja lähetti minulle kiitokseksi Finnkinon leffaliput. Menin katsomaan niillä Tunturin tarinan. Vaikka en voinutkaan lukea suomeksi ja ruotsiksi kirjoitettuja tekstityksiä, maisemat olivat upeat”
Pohtiessaan kuinka hän lopulta päätyi valitsemaan Suomen vaihtomaakseen, Ondra tunnistaa kolme syytä matkansa alulle.
”Tunsin yliopistossa ihmisiä, jotka olivat käyneet täällä kymmenen vuotta sitten. Minulla on myös ystävä, joka on kotoisin Oulusta. Nyt hän on Prahassa ja minä olen täällä”, Ondra sanoo hymyillen. ”Kolmas syy on Suomen kaunis luonto. Minusta on hienoa, että vain kymmenen minuutin pyöräretkellä voi päästä metsään, sillä Prahassa sellainen ei olisi mahdollista. Olen patikoinut ja ajattelin kokeilla pilkkimistä, kun saan mahdollisuuden. Tietysti, kuka voisi unohtaa saunan. Oulussa on kaksi kelluvaa saunaa, ja talvi on paras aika vierailla; mikään ei voita sitä riemua, kun pääsee kuumasta saunasta jäiseen jokiveteen!”
Ondra tahtoo kannustaa muita kansainvälisiä osaajia yrittämään silloinkin, kun tiellä on epävarmuutta ja vaikeuksia. Vaikka hänen oma tiensä suomalaiseen yritykseen oli haasteellinen, hän on iloinen saamistaan mahdollisuuksista.
”Ole rohkea, älä anna periksi ja muista, että ovi onneen aukeaa ulospäin. Vaikka hyväksytyksi tuleminen huolettaa, niin voit yllättyä.”