Tekoälyn potentiaali terveydenhuollossa puhuttaa, mutta sen laaja käyttöönotto edellyttää kokeiluja, vastuullista kehittämistä ja tarkkaa sääntelyä riskien minimoimiseksi. DigiFinland julkaisi keväällä 2024 listauksen AI:n mahdollisista käyttötapauksista SoTe-toimijoille. Microsoftin järjestämässä Hackathonissa käytettiin lähtökohtana DigiFinland:n käyttötapauksia. Innokkaan Hackathonissa kehittämä demosovellus kotihoidon tueksi ylsi voittajakolmikkoon ja osoitti tekoälyn valmiuden tehostaa työprosesseja, kerätä tietoa ja parantaa potilaskohtaamisia. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mitä tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntäminen terveydenhuollossa vaatii. Juuri ennen vuoden 2024 loppua DigiFinland laati sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta juridisen selvityksen tekoälyn käytöstä hyvinvointialueilla. Selvityksessä annettiin käytännön ohjeita sekä otettiin kantaa siihen, miten sääntelyä sovelletaan eri käytännön sovelluksissa.
Säädökset ja riskienhallinta
EU:n tekoälysäädös (EU AI Act) tuli voimaan elokuun ensimmäinen päivä 2024 ja asetti uudet standardit tekoälyn käytölle Euroopassa. Se luokittelee tekoälyratkaisut neljään riskitasoon, joista terveydenhuollon lääkinnälliset ratkaisut kuuluvat korkeimpaan sallittuun riskitasoon. High-risk-sovellukset vaativat tiukkaa valvontaa ja raportointia, jotta potilasturvallisuus voidaan varmistaa. Keskeinen osa korkeariskisten sovellusten sääntelyä on ihmisseurannan pakollisuus. Terveydenhuollossa tekoäly ei voi toimia itsenäisesti, vaan sen toimintaa on arvioitava jatkuvasti. Näin varmistetaan, että teknologia tukee ammattilaisten työtä ja tuo lisäarvoa potilaille ilman tarpeettomia riskejä.
Data ja sen haasteet
Tekoälyn luotettavuus riippuu merkittävästi sen opetusdatasta. Bias, eli tietojen vinouma voi johtaa virheellisiin päätöksiin, jos data ei ole neutraalia tai edusta todellista ympäristöä. Opetusdata, joka ei vastaa käytännön työympäristöä, voi vaikeuttaa tekoälyn sopeutumista reaalimaailman tilanteisiin. Myös hallusinointi, eli virheellistä tai harhaanjohtavia tietoa sisältävät tulokset ovat haasteena suuria opetustietokantoja käyttävälle tekoälylle, koska generatiivinen tekoäly priorisoi vastauksen muodostamisen todenmukaisuuden edelle ja perustuu tilastollisuuteen. Potilastietojen turvallisuus on myös kriittinen haaste. Tekoälyn hyödyntämisessä on huolehdittava, että datassa olevat henkilökohtaiset tiedot pysyvät suojattuina eivätkä ne joudu väärinkäytösten kohteeksi. Vahvat ja uudenlaiset tietoturvakäytännöt ovat välttämättömiä tekoälyn vastuullisessa käytössä.
Läpinäkyvyys ja selitettävyys
Tekoälyratkaisujen toiminnan läpinäkyvyys ja selitettävyys on erityisen tärkeää terveydenhuollossa. Selitettävyys tarkoittaa, että tekoäly pystyy osoittamaan, millä perusteilla se on päätynyt tiettyyn päätökseen. Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä, kun kyse on potilaita koskevista suosituksista tai diagnooseista. Käyttäjien, kuten lääkäreiden ja hoitajien, on ymmärrettävä, miten tekoäly tekee päätöksensä, jotta he voivat arvioida sen antamia tuloksia kriittisesti. Tällä vältetään yliluottamus eli se, että ajan mittaan terveydenhuollon henkilöstö ei ala luottamaan sokeasti järjestelmän antamiin vastauksiin.
Asiantuntijuus tekoälyn kehittämisessä
Turvallinen ja tehokas tekoäly terveydenhuollossa edellyttää monialaista yhteistyötä. Kehitystyössä tarvitaan terveysteknologian ja siihen liittyvien säädösten asiantuntijoita, jotka varmistavat, että ratkaisut täyttävät alan tiukat vaatimukset. Säännösten noudattaminen ei ole pelkkä muodollisuus, vaan olennainen osa vastuullista kehittämistä. Terveysteknologian asiantuntijoiden rooli on myös tuoda esiin eettisiä ja käytännön näkökulmia, jotka voivat jäädä teknologisessa kehityksessä vähemmälle huomiolle. Näin varmistetaan, että tekoäly tukee sekä ammattilaisten että potilaiden tarpeita.
Vastuullinen tekoäly vie eteenpäin
Tekoälyllä on mahdollisuus mullistaa terveydenhuolto parantamalla prosesseja, tehostamalla työtä ja tukemalla potilashoitoa. Tämä potentiaali voidaan kuitenkin saavuttaa vain vastuullisen kehittämisen, sekä riittävän tiukkojen säännösten ja kokeilujen kautta. Kun tekoälyratkaisut kehitetään yhteistyössä terveysteknologian asiantuntijoiden kanssa noudattaen läpinäkyviä, turvallisia käytäntöjä, ne voivat tarjota merkittävää hyötyä terveydenhuollon ammattilaisille ja potilaille. Vastuullisesti toteutettuna tekoäly ei ole vain työkalu, vaan avain parempaan ja tehokkaampaan terveydenhuoltoon.
Asiantuntija
Antti Kaltiainen
CTO