MedicubeX – Osaava kumppani auttaa kehityksessä

Uutiset & Ajankohtaiset | Innokas

Laite näyttää ulospäin tavanomaiselta toimiston äänieristetyltä puhelinkopilta. Sen sisältä löytyy kuitenkin automatisoitu terveyden itsemittauspiste, jossa käyttäjä voi mitata itsenäisesti monia peruselintoimintojaan ja sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä. Kyseessä on terveysteknologia-startup MedicubeXin autonominen terveyden itsemittausasema, joka on kehitetty tiiviissä yhteistyössä terveysteknologiayritys Innokas Medicalin kanssa.

 

Ideasta tuotteiden valmistukseen

 

Itsemittausaseman kehitystyö on hyvä esimerkki Innokas Medicalin tarjoamista palveluista ja osaamisesta.

 

Innokas Medical on yksi Pohjoismaiden johtavista terveysteknologiaan, lääkinnällisiin ohjelmistoihin ja terveydenhuollon digitalisaatioon erikoistuneista yrityksistä, joka tarjoaa erilaisia suunnittelu- ja valmistuspalveluita asiakkailleen.

 

"Olemme keskittyneet pitkälti erilaisten lääkinnällisten laitteiden sekä In-Vitro diagnostiikkalaitteiden kehittämiseen, suunnitteluun ja valmistukseen yhteistyössä asiakkaan kanssa", kertoo Innokas Medicalin Design Studion johtaja Jenni Tuulos.

 

Tyypillinen laitevalikoima on laaja yksittäisistä sensoreista monimutkaisiin kuvantamislaitteisiin. Lisäksi esimerkiksi teköälyyn perustuvat ohjelmistoratkaisut lisääntyvät jatkuvasti.

 

"Työskentelemme niin terveysteknologian startupien kuin kansainvälisten isojen toimijoiden kanssa. Teemme asiakkaille kokonaisprojekteja ideasta tuotteiden valmistukseen ja ylläpitopalveluihin, tai autamme juuri siinä kohtaa laitteen kehitys- tai elinkaarta, kun asiakkaan tarve on. Meillä on kyky toteuttaa proof of consept -prototyyppejä, joilla asiakas pääsee testaamaan markkinaa ja jotka voimme seuraavissa vaiheissa tuotteistaa lääkinnällisiksi laitteiksi. Tuemme esimerkiksi MedicubeXin kaltaisia startupeja etenemään omassa liiketoiminnassaan", Tuulos kertoo.

 

Yhteistyö tuo lukuisia hyötyjä

 

Terveysteknologian tuotekehitys ja -valmistus on hyvin tarkasti säädeltyä. Siksi on tärkeää valita tuotekehitykseen luotettava kumppani, joka tuntee alan, löytää oikeat teknologiset ratkaisut ja tietää alan erityisvaatimukset.

 

Myös ohjelmistojen määrä lääkinnällisissä laitteissa kasvaa, mutta niiden tuottaminen ja kehittäminen nopeasti on haastavaa isoillekin ohjelmistoyrityksille, jos aiempi kokemus lääkinnällisten laitteiden tiukoista laatujärjestelmäsäädöksistä puuttuu. Innokas Medicalilta löytyy myös tällainen ohjelmisto-osaaminen.

 

Innokas Medical on auttanut MedicubeXia itsemittausaseman kehityksessä muun muassa konseptoimalla laitetta ja toteuttamalla tuotteen soveltuvuusselvityksiä pilottivaiheessa. MedicubeXin toimitusjohtaja, lääkäri Vili Kostamon mukaan yhteistyö Innokas Medicalin kanssa on tuonut useita hyötyjä, muun muassa nopeuttanut laitteen kehitystä ja sen tuomista markkinoille – kuitenkaan unohtamatta alan laatuvaatimuksia ja säädöksiä.

 

"Innokas Medicalilla on pitkä historia toimialalta, joten heillä on kykyä ja osaamista monialaisesta regulatiivisesta tuesta laitteen tuotteistamiseen. Pieni start-up-yritys ei voi esimerkiksi palkata useampaa juristia, mutta Innokas Medicalilla on paljon aihepiirin perehtyneitä ammattilaisia, jotka toimivat ikään kuin konsultteina projektissa", kertoo Kostamo.

 

MedicubeXin CE-merkitty itsemittausasema on tulossa potilaskäyttöön Helsingin kaupungille jo maaliskuussa.

 

"Itsemittausasemaan on tulossa myös uusia ominaisuuksia, kun se sertifioidaan lääkinnälliseksi laitteeksi myöhemmin tänä vuonna. Yhteistyö Innokas Medicalin kanssa jatkuu myös sertifiointityön parissa", Kostamo päättää hymyillen.

 


Tämä artikkeli julkaistiin Content Housen tuottamassa kaupallisessa Terveysteknologia-julkaisussa, joka jaeltiin Helsingin Sanomien yhteydessä 25.1.2023.

Kirjoittaja Elina Jäntti

Kuva Patrik Pesonen