Innokas on jatkanut työtä kestävyyssuunnitelmiensa eteen tiiviisti ensimmäisen kestävyysraportin julkaisun jälkeen alkuvuodesta 2024. Kestävällä kehityksellä on jatkuvasti kasvava rooli myös haastavien laitteiden markkinoilla. Kumppanina Innokas haluaa tukea asiakkaiden kestävää laitesuunnittelua koko laitteen elinkaaren ajan, tuotesuunnitteluprojektin ensiaskeleista lähtien.
Tulevaisuuden kiertotaloutta tukevia tuotesuunnitteluprojekteja varten Innokas on laatinut asiantuntijatiimin voimin sovellettavan pelikirjan. Tämä kiertotalouden pelikirja kehiteltiin käyttövalmiiksi vuoden 2024 elokuussa, ja sen pääasiallinen tavoite on ohjata Innokkaan asiakkailleen tekemiä kestäviä tuotesuunnitteluprojekteja käytännössä. Pelikirjassa on laadittu realistiset, mutta joustavat periaatteet, jotka on mahdollista toteuttaa eri tuotesuunnitteluprojektien haasteiden, budjettien ja standardien puitteissa. Tuotesuunnittelutiimin ohjaamisen lisäksi pelikirja auttaa myös avaamaan Innokkaan kestävyysperiaatteita asiakkaille.
Kun pelikirjaprojekti potkaistiin käyntiin elokuun alussa, päälähtökohta oli tunnistaa konkreettiset periaatteet ja mitkä asiat voisivat aidosti hyödyttää tuotekehitystiimin arjessa. Perusperiaatteista täytyi tehdä riittävän käytännönläheisiä, jotta ne voivat ohjata tuotekehitystyötä, mutta toisaalta niitä täytyy pystyä soveltamaan moniin erilaisiin tuotekehitysprojekteihin.
Periaatteita lähdettiin muodostamaan peilaamalla suoraan tuotekehittäjän työtä. Esimerkeiksi otettiin kolme tuotekategoriaa; korkean käyttöarvon, eli pitkän eliniän tuotteet, kertakäyttöiset tuotteet sekä puhtaasti ohjelmistokehitystä hyödyntävät tuotteet. Ohjauksen haluttiin tulevan käytännön esimerkkien kautta.
”Ideana on se, että kehitämme itsellemme firmana tietoutta siitä, mitä kiertotalouden mukainen suunnittelu on, ja minkälaisia periaatteita pitäisi noudattaa, jotta asiakas pääsee tuotteensa osalta kiertotalouden mukaiseen muotoiluun”, selittää Innokkaan Solution Architect Antti Virtanen. ”Vaikutus halutaan tehdä periaatetasolla jo tuotteita suunnitellessa. Keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi, että miten tuotetta käytetään, mitkä ovat sen keskeiset ominaisuudet, miten tuote elää käyttäjältä toiselle ja miten sen voi loppujen lopuksi kierrättää elinkaaren lopussa.”
Innokkaan kiertotalouden pelikirja kehitettiin yhteistyössä yrityksiä vastuullisuuskehityksessä auttavan Impaktlyn kanssa. Impaktly antaa yrityksille näkemystä vastuullisuuden teemoista osana yritysten tuote-, palvelu-, ja asiakaskokemuksen kehitystä.
”Terveysalalla liiketoiminnan vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen ovat valmiiksi avainasemassa”, kommentoi Emma-Sofie Kukkonen, Impaktlyn muotoilutiimin vetäjä. Hankintoja ja ketjuja koskevat ympäristövastuun teemat ovat uusi, mutta nopeasti etenevä kehitys terveysalalla. Tavoitteiden läpivieminen alkaa isoimmista hankinnoista. Tällaisia ovat esimerkiksi laitteet, joita Innokkaan kaltainen sopimusvalmistaja suunnittelee ja valmistaa asiakkailleen.
Terveysteknologian osalta kiertotalouden toteuttaminen voi tuntua haastavalta lainsäädännön ja potilasturvallisuuden näkökulmasta. ”Tämä on lähtökohta, jota alalla täytyy alkaa haastamaan”, toteaa Emma. ”Esimerkiksi tässä Innokkaan pelikirjaprojektissa tuli ilmi, että jos unohtaa oletukset alkuunsa ja alkaa systemaattisesti käymään läpi projekteja uudesta näkökulmasta, niin sitten yllättäen voi tunnistaa montakin kehityskohdetta, jossa voitaisiin ajatella toisella tavalla. Innokkaalla on lähdetty ennakkoluulottomasti taklaamaan tätä haastetta.”
Projektin haasteena oli pienen ajan sisällä miettiä, miten perinteiset, yleisesti tunnistetut kiertotalouden tuotekehitys strategiat räätälöidään Innokkaan liiketoiminnan kontekstiin. Tämä ohjasti tuotekehitystä määrätietoisesti tavoitetta kohti, vaikka todellinen kehitys tapahtuisi vasta käytännössä. ”Meillä on käytössä jo joitain periaatteita Circular Design – koulutuksesta, johon osallistuimme vuonna 2023. Nyt tavoitteena on vielä systemaattisemmin pidentää tuotteiden elinikää käyttämällä mahdollisimman vähän uutta neitseellistä materiaalia, jotta päästöjä tulee mahdollisimman vähän. Tuotantoketjuihin pyritään myös vaikuttamaan positiivisesti, kun laitteita myydään ja osia ostetaan”, Antti kertoo.
Yhteistyökumppani Impaktly pääsi myös oppimaan Innokkaan tiimiltä projektin aikana. ”Mehän emme ole ammattilaisia tai syväosaajia lääkinnällisten laitteiden puolella, mutta olemme ammattilaisia kiertotaloudessa ja kiertotalouteen pohjautuvissa muotoiluperiaatteissa. Näiden kahden yhdistäminen oli meidän tiimimme näkökulmasta todella antoisaa”, Emma muistelee projektin kulkua.
Loppujen lopuksi pelikirjasta tuli Innokkaan näköinen ja inspiroiva. Sisältö on käytännönläheinen ja antaa selkeän suunnan sille, mitä jokaisen tuotekehitysprojektin alussa tulisi käydä läpi. Vaikka Innokkaalla oli jo käytössä kiertotalouden käytäntöjä, pelikirjan avulla periaatteista tulee helpompia ja systemaattisempia toteuttaa. Esimerkiksi uudet tiimiläiset voidaan perehdyttää näihin periaatteisiin pelikirjan avulla paljon tehokkaammin. Pelikirjan avulla asiakas myös ymmärtää paremmin, mitä kiertotalous tarkoittaa terveysteknologiassa.
Projektin aikana Innokkaan tuotesuunnittelijoille kehiteltiin kolme pääperiaatetta ohjaamaan projekteja. Näitä tullaan käymään asiakkaan kanssa läpi suunnitteluprojektin alkuvaiheissa vaatimuksia tarkastellen.
Enemmän vähemmällä – Pyritään radikaalisti vähentämään resursseja, jotka kuluvat suunniteltaviin tuotteisiin niiden elinkaaren aikana. Suurimmat vaikutukset ja materiaalitehokkuus tulevat täältä. Käytännössä mietitään esimerkiksi, että mitkä ominaisuudet ovat ylimääräisiä, ja mitä voidaan saavuttaa pelkällä ohjelmoinnilla ilman fyysisen materiaalin tarvetta.
Pidennä elinkaarta – Pyritään varmistamaan, että valmistunut tuote säilyy korkeimmassa arvossaan, eli käytössä, mahdollisimman pitkään. Pyritään välttämään, että tuote päätyy liian aikaisin kierrätykseen. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi pienentää tarvittavien varaosien määrää sekä matkustamisen tarpeellisuutta huoltotoimenpiteissä.
Suunnittele kierrätettäväksi – Kun tuote lopulta on tullut käyttöikänsä päähän, vaikutusten pienentämiseksi tuote pyritään suunnittelemaan kierrätettävyys mielessä. Esimerkiksi tuotteen materiaalit tulee pystyä erottamaan helposti toisistaan kierrätystä ja uudelleenkäyttöä varten.
Kaikki kolme periaatetta ovat asioita, joihin Innokas voi vaikuttaa tuotesuunnittelutaipaleen alkuvaiheissa, jolloin kiertotalouden periaatteet kiteytyvät tuotteen elinkaareen jo sen alusta lähtien.
Siirtymä kiertotalouspohjaiseen talouteen on tässä vaiheessa väistämätön. Yritysten tulisi rohkeasti katsoa tulevaan ja miettiä, millainen liiketoiminta mahdollistaa yrityksen olemassaolon kymmenen vuoden päästä; mitkä teot varmistavat liiketoiminnan, tuotteiden ja palveluiden kilpailukyvyn ja olemassaolon edellytykset.
”Kiertotalouden käytäntöön vieminen vaatii tällä hetkellä pioneerityötä ja kokeiluja. Se ei ole helppoa, mutta ainut tapa päästä alkuun on lähteä kokeilemaan ja oppimaan. Hyvin harva yritys pystyy vielä oikeasti toteuttamaan kiertotaloutta liiketoiminnassaan, mutta suunta on väistämättä kohti sitä. Sijoittajat voivat arvioida hyvinkin kriittisesti yritysten kyvykkyyttä nostaa materiaalitehokkuutta. Tässä vaiheessa ei oikeastaan ole liian pientä asiaa, millä lähteä liikkeelle”, Emma tiivistää.
Haastateltavat
Antti Virtanen
Solution Architect, Innokas
+358 50 321 0874
Antti.Virtanen@Innokas.eu
Emma-Sofie Kukkonen
Design Practice Lead, Impaktly